Motorrijles

Lessen worden gegeven op Honda CB650R motoren met ABS.

Kleding, laarzen en helmen zijn aanwezig, hiervan kun je gratis gebruik maken. Gebruik van eigen motorkleding mag uiteraard ook!

Motorrijles in Meppel, Nijeveen, Ruinerwold, Wanneperveen, Havelte, De Wijk, Staphorst, Steenwijk en Darp dan ben je bij ons aan het goede adres!

Motorrijschool Han Visscher

Motor – Praktijk examen

Anders dan bij de autorijlessen is het noodzakelijk dat je voor de motorrijlessen naar de rijschool toekomt. Hier vandaan zul je samen met de instructeur, ook op de motor vertrekken voor de motorrijlessen. Belangrijk om te weten dat je voor je met motorrijlessen begint in het bezit dient te zijn van het theoriecertificaat voor de motor of rijbewijs B. Sinds een aantal jaren is het praktijkexamen voor de motor gesplitst  in twee examens waarbij het examen AVB (algemene voertuigbeheersing) het eerste af te leggen examen is, het examen AVD (algemene verkeersdeelname) het laatste. Ben je jonger dan 21 jaar dan is het wettelijk verplicht om op een motor voor de lichte categorie examen te doen.  Je kunt beginnen met lessen vanaf 17 jaar voor de A1. En ook vanaf 20 jaar direct voor de A2.   Vanaf 21 kun je ook examen doen voor vol vermogen.  (Code 80)

Wij beschikken over alle categorieën.

Examen voertuigbeheersing

Het praktijkexamen voertuigbeheersing voor de motor bestaat uit in totaal twaalf oefeningen, ingedeeld in vier clusters:

1 – lopen met de motor en gebruik van de standaard (één oefening deze is verplicht);

2 – verrichtingen bij lage snelheid (vijf oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator);

3 – verrichtingen bij hogere snelheid (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator);

4 – remoefeningen (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator).

Naast de vier verplichte oefeningen kiest de examinator er drie uit de overige acht.

Als je slaagt voor het examen voertuigbeheersing, ontvang je een uitslagformulier waarmee je kunt opgaan voor het examen verkeersdeelneming. Het uitslagformulier is één jaar geldig.

Klik hier voor een folder/informatie over de motoroefeningen

Examen verkeersdeelneming

Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt in totaal 55 minuten.

Begin van het examen
Eerst heb je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen bij de examenmotor.

De rit
Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rij-instructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op uw kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Na afloop
Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Geslaagd en dan?
Als je (eerst voor Voertuigbeheersing en daarna voor Verkeersdeelneming) bent geslaagd, wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register. De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is 3 jaar geldig, de registratie van de Verklaring van geschiktheid 1 jaar.

Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen.

Om bij de gemeente voor het rijbewijs in aanmerking te komen, moet je op het moment van aanvraag in Nederland wonen en in het jaar daarvóór minstens 185 dagen in Nederland hebben gewoond.

Gezakt?
Wanneer je bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Het uitslagformulier met deze punten kan je instructeur achteraf voor je uitdraaien. Het is verstandig deze punten te bespreken met je instructeur in verband met vervolglessen.

Bron : CBR

Website gerealiseerd door Quido van Hien